Veelgestelde vragen (FAQ)

Hier vindt u antwoorden op de meest gestelde vragen over chiropractie, behandelingen en wat u kunt verwachten tijdens een consult. Of u nu meer wilt weten over hoe chiropractie werkt, voor welke klachten het geschikt is of hoe een behandeling verloopt, wij helpen u graag verder.

Heb ik een voorschrift nodig?

Nee, je hebt geen voorschrift of doorverwijzing van een arts nodig om een behandeltraject te starten bij de chiropractor of osteopaat. Je kunt dus rechtstreeks een afspraak maken, zonder tussenkomst van een huisarts of specialist.

Als chiropractor nemen we de tijd om tijdens het eerste consult een grondige intake en lichamelijk onderzoek te doen. Op basis daarvan stellen we een persoonlijk behandelplan op dat past bij jouw situatie. Mocht het nodig zijn om samen te werken met je huisarts of een andere zorgverlener, dan overleggen we dit met de persoon in kwestie.

Wanneer we tijdens het onderzoek merken dat jouw klachten of medische situatie buiten onze bevoegdheid of deskundigheid vallen, dan verwijzen we je altijd door naar je huisarts. Zo zorgen we ervoor dat je de juiste zorg op het juiste moment krijgt.

Kan ik een reactie hebben na de behandeling?

Ja, het is zeker mogelijk dat je na een behandeling een reactie ervaart. Dit komt omdat we soms manueel moeten werken in de regio waar je klachten ervaart, wat tijdelijke neveneffecten kan veroorzaken. Denk hierbij aan milde spierpijn, vermoeidheid of een lichte toename van de klachten in de eerste 24 tot 48 uur.

Dit is meestal een normale reactie van het lichaam op de prikkel die tijdens de behandeling wordt gegeven, en gaat vaak vanzelf weer over.

We doen er alles aan om dit zoveel mogelijk te voorkomen. We bouwen de intensiteit van de behandelingen geleidelijk op, zodat je lichaam de kans krijgt om zich op een rustige manier aan te passen aan de veranderingen. We stemmen iedere behandeling zorgvuldig af op jouw klachten, belastbaarheid en herstelvermogen.

Heb je vragen of maak je je ergens zorgen over na een behandeling? Aarzel dan niet om contact op te nemen – we staan altijd klaar om je te begeleiden.

Is een chiropractor terugbetaald?

Aangezien chiropraxie en osteopathie in België erkend worden als alternatieve geneeskunde, is er de mogelijkheid tot gedeeltelijke terugbetaling via verschillende financiële ondersteuningskanalen. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende terugbetalingsmogelijkheden.

Elke mutualiteit in België biedt een minimumterugbetaling van €10 per behandeling, dit voor minstens 5 sessies per jaar. De exacte bedragen en aantal sessies kunnen per ziekenfonds verschillen, neem dus contact op met uw ziekenfonds om de specifieke tarieven te weten.

Bovenop de tussenkomst van de mutualiteit kunnen sommige aanvullende verzekeringen een extra terugbetaling voorzien voor chiropraxie en osteopathie. Deze terugbetaling kan oplopen tot 80% per behandeling, afhankelijk van uw verzekeringspolis. Neem dus contact op met uw verzekeraar om na te gaan of dit ook in uw polis zit.

Als zelfstandig ondernemer is het soms mogelijk chiropraxie- of osteopathiebehandelingen als beroepskost in te brengen. Bespreek het met uw boekhouder om na te gaan of dit voor u een optie is.